Blog

Rocky X Eredivisie: Opzoek naar Tommy “The Machine” Gunn

Net zoveel van jullie zullen zich verzucht hebben over de aangekondigde Rocky Week van RTL7 (‘meer voor mannen’) als het aantal wat ze stiekem toch weer allemaal heeft voorbij zien komen en gewoon genoten van deze grandioze filmreeks.

Je kan het lui en inspiratieloos noemen, ik vond het slim en vernuftig van de zender die toch grotendeels om de Eredivisie draait, met vlaggenschip VITV. Overigens vraag ik mij hardop af of het roemruchte VITV de nummer één van de zender zal gaan blijven, het zou sneu zijn als “Politie op je hielen” een mening vollere betekenis gaat krijgen. Het seizoen stond voor de deur en ik heb bedacht dat dit de reden was om juist nu (weer) een Rocky week in te zetten. Een subliminale boodschap van een voetballiefhebber (lees: Ajacied) op de redactie.

img18

2010-2011, het eerste jaar van Frank de Boer. FC Twente als Apollo Creed, al zullen veel Ajax-haters de arrogantie en het showelement van de Amerikaan meer bij de Nederlandse ‘rekordmeister’ vinden passen. Een volgende poging leek onbegonnen werk. Apollo was dan ook van het strijdtoneel verdwenen in het tweede seizoen van Frank en zijn Ajax. Hebben we Clubber Lang ooit serieus genomen? En dat is in de kern altijd het probleem met PSV. Hoewel ze in de realiteit de grootste concurrent waren afgelopen decennia. De club kon nooit het gewenste rivaliteitsniveau opwekken. Want ook in de eredivisie is er maar één echte, klassieke bad guy voor Ajax; Feyenoord. Het grootste contrast tussen de competitie en de film is misschien dat de film de beste in de reeks was en het voetbalseizoen misschien wel de minste van de vier. Maar wat lijken Drago en Feyenoord op elkaar. Heerlijk om te haten tijdens het schouwspel vanaf de zijlijn en/of achter de beeldbuis.

Ik ben erg benieuwd of de parallellen zich blijven voltrekken dit seizoen. Dat zou namelijk betekenen dat er weer een nieuwe nummer twee zich zal presenteren, een jonge en brutale voetbalploeg in de rol van de vervelende Tommy “The Machine” Gunn. Het zou zo maar kunnen want er zijn inmiddels veel, vooral kleinere, clubs die zo omschreven worden. Trekt PEC de stijgende lijn door naar ongekende hoogtes? Ik zou het mooi vinden.

Er is ook nog een zesde deel, na zestien jaar leek het Sylvester nog wel een goed plan, foutieve inschatting is mijn bescheiden mening. Als we het succes van Ajax koppelen aan Frank de Boer hoeven we ook niet bang te zijn dat het zonder hem niks zal worden in de aankomende zestien jaar. Het is denk ik goed voor alle partijen als we aan het einde van dit seizoen afscheid nemen van elkaar. We zien je terug in het seizoen 2030-2031, laat je nog één keer zien wat je in je mars hebt. Wie is er nou een grotere film held dan Rocky Balboa? Daar moet het bijna wel fictie voor zijn zou je denken, maar wij hebben Frank.

frank-de-boer-faces-by-jacob-van-rozelaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s