Blog

Moet ik deze competitie de rug toe keren?

Net op het moment dat mijn lenzen het gingen begeven door het niveau van de derby tussen Galatasaray en Fenerbahçe belanden we midden in een toneelstuk wat zijn weerga niet kon. Gelukkig heb ik altijd een aantal niet-Turken thuis op de bank om de boel nog enigszins objectief te beoordelen, het was echt bizar.

Dat de keeper van Fenerbahçe en het Turkse elftal niet helemaal goed bij zijn hoofd is, was geen nieuws. Dat de scheidsrechter alles toeliet was wel nieuw. Volkan kreeg vrij spel voor zijn zelfverzonnen plan. Te bedenken dat een aantal weken geleden men hier ging twijfelen over het feit of de aanpak van Tim Krul wel ‘netjes’ was, hoop dat die niet voor de buis zaten gisteren. Bij alle vijf de penalty’s ging hij lekker naast het doel staan nadat de bal door de nemer op de stip was geplaatst. De scheidsrechter stond erbij en keek er naar. Het was hem allemaal nog niet gek genoeg. Felipe Melo schoot over, zie beelden:

Melo krijgt geel, écht waar. De scheids houdt de keeper tegen alsof het zijn aangeschoten gabber in de kroeg is, het gaat alle normen en waarden voorbij. Ja het is altijd een feest op schop en scheld gebied deze, in potentie prachtige, wedstrijd, maar dit gaat gewoon te ver. Ik hoef niet op te schrijven hoe er in andere landen, sporten met zoiets zou worden omgegaan.

Ik kan mijn gevoel van de na de wedstrijd maar moeilijk omschrijven, ik was woest, misselijk, triest, cynisch, schaamte en bereid om het Turkse voetbal te laten vallen. Iedereen die mij een beetje kent weet dat het laatste praktisch onmogelijk is. Het voetbal in Turkije is op sterven na dood en er is niemand die wat (kan) doet(n). De nationale ploeg is niet meer dan een grap. Bij de UEFA zijn de clubs ‘die fixers’.

In eerdere stukken heb ik genoeg voorbeelden gegeven van discutabele gevallen in de Turkse competitie. Misschien denkt een enkele dat ik moeite heb met het verlies van gisteren, kom op het is de Super Cup, leuk maar ook niet meer. Ik heb moeite met het feit dat dit een voorspelling is van weer een jaar ellende, modder gooien, bedrog en leugens. Ik zit me op te vreten achter mijn TV en computer en de Turkse voetbalbond doet in de tussen tijd helemaal niks. Ondertussen mag ik vragen beantwoorden als “Waarom liggen er bij Trabzon – Fener sluipschutters op het dak?

Er is een supporters probleem in Turkije. Oh ja? Als je de link niet kan maken tussen het uitblijven van boetes voor de schuldige club en de oplopende problemen in de stadions moet je misschien even de bovenkamer laten bekijken door iemand die daarvoor gestudeerd heeft. Mijn grote vriend, het keepertje Volkan, doet alles om het bloed onder je nagels vandaan te halen, op een afstand van enkele meters. “Iedereen gooit altijd van alles naar me!” Gek he? Ga eens opzoeken wanneer hetzelfde de keeper van Galatasaray, Besiktas of Trabzonspor is overkomen. Niet namelijk Volkan, het is je gedrag. Net als dat schofterige aanvoerdertje van je. Als je een hond elke dag naar behandeld en uitdaagt kan je een keer gebeten worden. Dan moet je niet boos worden op die hond maar nadenken over je eigen gedrag.

Ik ben alles behalve neutraal, voordeel is in deze, dat hoeft ook niet. Ik vind het heerlijk om me 90+ minuten te ergeren aan de spelers van Fener die ik vanuit mijn tenen haat. Daar is rivaliteit toch voor? Ik doe er niemand kwaad mee. Ik ben bij genoeg verlies partijen geweest van Gala tegen de vijand dat ik het wel een plek kan geven mocht het weer eens voorkomen. Dit gaat niet over mijn haat richting Fener. Dit gaat over het kapot maken van de nummer één sport in een land.

De machteloosheid is gekmakend. Ik heb geen enkel vertrouwen meer in de beleidsbepalers. Er is echt geen sprankje hoop en dat zorgt voor dat onbegrijpelijke punt, moet ik deze competitie de rug toe keren? Ik wil het echt , maar ik kan het toch niet (denk ik).

Ik geef jullie hier op een, digitaal, briefje, dit gaat niet meer veranderen, goed komen. Die boetes, puntenaftrek, degradaties, gaan niet meer komen. Dat zal nooit worden vergeten/vergeven. Misschien als de machthebbers in het Turkse voetbal worden vervangen, misschien. Hoe realistisch is dat in een land waar de Premier en President aan stuivertje wisselen doen?

B_7a19cf28bcbb9a8720a46e70d7fbb602

 De criminelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s