Blog

“Spelers van dertig miljoen komen niet Nederland” #Ajax

“Spelers van dertig miljoen komen niet Nederland”, zei Frank de Boer gisteren tijdens de persconferentie na het verloren duel met FC Groningen. Ondanks het erbarmelijke spel en het vreemde nieuws dat onze held (?) Kenneth Vermeer op weg was naar Feyenoord, vond ik dit een hele opmerkelijke uitspraak. Feitelijk is het een uitspraak, maar ik wil het toch betitelen als leugen, want dat is het zeker.

De grote vraag is; vindt Frank dit echt? Of moet hij dit zeggen van de onder vuur liggende Marc Overmars? Ik hoop beide eerlijk gezegd niet. Onze Frankie laat zich geen dingen opdragen waar hij niet achterstaat, toch?

Ajax

Frank straalt niet meer. Natuurlijk is het geen best begin van het seizoen, echter is Frank toch nooit onder indruk geweest van een paar verliespartijen en helemaal nog nooit van matig spel. Aan het eind van het afgelopen seizoen gunde ik de Boer een hele mooie club. Niet omdat ik de succestrainer nou perse kwijt wilde, maar hoe moeilijk is het gemotiveerd blijven als je de nationale competitie hebt ‘uitgespeeld’, maar verder geen steek verder komt in Europa? Als ik hem de afgelopen tijd zie proef ik signalen van wat ik zelf inschatten. Geen mooi einde van zijn tijd als trainer bij Ajax zou echt heel droevig zijn, voor alle partijen.

Terug naar de leugen van gisteren. Ik heb expres voorbeelden gepakt uit het in Nederland weinig status hebbende land op voetbalgebied, Turkije. We zien hier de eigen competitie als een Mickey Mouse-editie, maar er zijn nog altijd kleinere voetballanden. Inherent aan dit beeld zou het toch moeten betekenen dat als een speler in Turkije gaat spelen, moet hij ook in Nederland willen acteren. Nee, dat zit weer net anders, want ‘die Turken betalen asociaal veel geld’ en daar kunnen we niet mee concurreren. Ajax heeft meer liquide middelen dan welke Turkse club dan ook, dat weten we inmiddels wel met die eeuwige honderd miljoen op de bank. Toch doen ze het niet, want dit past niet in het beleid.

Ik, en ik denk met mij veel Ajax supporters vinden dit prima. Als het beleid ook inhoudt dat we consequent goede spelers hebben en altijd goed en verzorgd Ajax voetbal krijgen voorgeschoteld. Wat je in dit geval in je beleid zou moeten opnemen in mijn ogen, is een uitzondering om de steunpilaren vasthouden. Dit kan ook weer niet, want ook dit past niet in het financiële plaatje. Hier zit voor mij de crux: we gaan opleiden, de beste(n) verkopen we elk jaar. Oké, tot hier ben ik erbij, maar vervolgens gaan we niks doen met de opbrengst. Ik noem Viergever, Mikey van de Hoorn en Duarte niet niks, het zijn wel gewoon aanvullingen, maar absoluut geen nieuwe steunpilaren.

Het systeem klopt gewoon niet. Een jeugdopleiding is geen onuitputtelijke bron van supertalenten die ook nog op korte termijn als steunpilaren moeten optreden. In de afgelopen seizoenen vertrokken onder andere Daley, Siem, Eriksen, Toby, Vertonghen, Anita en Greg. Dat is gewoon teveel. Dit lijkt Ajax nu, zowel ‘in- als uittern‘ zoals Pietje Velthuizen zou zeggen, niet op te kunnen vangen. De basis van het beleid is goed en moet zeker worden gehandhaafd, echter moet is een uitbreiding noodzakelijk. Ik moest denken aan de MLS, drie spelers die boven het salarisplafond zitten. Krijg je daar wrijving van in een groep? Volgens mij niet als dit ook echt goede voetballers zijn. Je moet dat dak niet doorbreken voor Urzaíz maar wel voor een Demba Ba.

Demba Ba kost namelijk zes miljoen en heeft in Istanbul een contract ondertekend ter waarde van €2.5M per jaar. Dat is niet met geld smijten en zeker niet astronomisch te noemen. De prijs/kwaliteit lijkt mij ook meer dan aanwezig. Andere optie was deze zomer Oscar Cardozo geweest, zeker geen kleine jongen in het internationale voetbal. De transfersom die Trabzonspor betaalde bedroeg vijf miljoen met een zelfde jaarlijks bedrag als Demba Ba. Diego vertrok van Atlético Madrid naar Fenerbahçe, geen transfersom en daarom een miljoen meer per jaar, netto een betere deal voor een hele sterke nummer tien.

Mocht Overmars dit lezen, je hoeft echt niet te gaan zweten Marc. Je weet al dat je mee mag doen in het miljoenenbal. Dat is €8.6M zonder een wedstrijd te winnen. Met twee winstpartijen en een gelijkspel, weer een contract jaar voldaan. Stel dat je de stoute schoenen aantrekt en van een kampioenschap uitgaat bij het aantrekken van dit kaliber spelers, wat niet gek gedacht is, heb je volgend jaar weer €8.6M.

Dan heb je in de eigen competitie nog een voorbeeld dat je niet moet schrikken voor de status van spelers. Met een beetje lef haal je een 27-jarige speler binnen met 108 interlands achter zijn naam. Als de Eindhovenaren het geld hadden wat ons aller Ajax heeft, was Defour ook nog aan de selectie toegevoegd.

Vandaag zal er niet veel meer mogelijk zijn, doe ook maar even niks. Bereid je goed voor en sla je slag in de winter. Beste Marc, geef ons in de winterstop drie kanjers van voetballers en blijf alsjeblieft ver, heel ver uit de buurt van slappe Scandinaviërs!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s