Blog

Against Modern Verwijdering van @KampSeedorf

Ik weet niet meer precies wanneer ik voor het eerst met het werk van Kamp Seedorf werd geconfronteerd, maar ik weet wel dat het liefde op het eerste gezicht was. Met zo een naam is de connectie met voetbal al snel gemaakt, echter hebben ze een bredere interesse dan voetbal en kiezen daarom ook weleens voor een uitstapje om semi-permanent te vereeuwigen op de straten van Nederland. Op voetbalgebied maken ze altijd goede keuzes, altijd. Of dit ligt aan een fantastische smaak bij de mannen van Kamp of het precies aanvoelen wie de hardcore voetbalfanaten graag verheerlijkt zien worden doet er niet toe. Dit is overigens geen stuk om de mannen te complimenteren, dat doe ik altijd al via de sociale zodra ze weer eens wat vets hebben opgehangen.

Dit gaat over de berichten van de afgelopen dagen dat de gemeentes (Amsterdam en Breda) hun kunst , want dat is het, verwijderen. Waarom accepteren wij met z’n alle dat deze verfraaiing van de steden wordt gezien als vandalisme? Ik wil het graag alleen over Amsterdam hebben omdat ik maar één keer in mijn leven in Breda geweest ben en dankzij het feestje genaamd carnaval niet veel meer herinner van het uiterlijk van de stad. Er is een website van de gemeente Amsterdam waar je al onze ku(ns)twerken kan bekijken en de verhalen achter de werken kan lezen. http://amsterdam.kunstwacht.nl/kunstwerken/num_per_page/50

Volgens mij weten ze zelf af en toe niet helemaal wat de werken inhouden of zouden moeten zijn;

Kamp4

“Vier in beton gegoten kolommen in de vorm van koekoeksklokgewichten of sparre-appels, onderling verbonden door een horizontale metalen buis. De buis is niet alleen constructief van belang maar is ook een visuele verbinding. Op circa vijf meter hoogte bevindt zich op drie van de vier objecten een zee-anemoonachtig voorwerp van roze geschilderd glasfiber dat zacht wiegend kan bewegen in de wind.”

Ik kan nog wel tien voorbeelden geven van, in mijn ogen, foeilelijke kunstwerken en belachelijke omschrijvingen, maar dan zou ik me hetzelfde gaan gedragen als die ambtenaren die besluiten de kunst van Kamp Seedorf te laten verwijderen. En daar gaat het nu juist om. Leef en laat leven. Ik kan echt niks vinden wat binnen mijn smaak valt op die website, maar ik heb mij er nog geen seconde druk over weten te maken in mijn 27 jaar in Amsterdam en omstreken. Ik weet niet hoe het proces werkt. Is er een kunst commissie die een geschikte locatie vinden en dan een opdracht verstekken aan willekeurige kunstenaars? Worden hier inwoners, omwonende bij betrokken? Dat laatste kan ik me niet voorstellen. Omdat ik het niet met zekerheid kan zeggen moet ik wat ruimte houden, maar als dit een elite groepje is die als dictators het uiterlijk van de stad mogen bepalen is dit geen goede zaak natuurlijk.

“Ja maar waar trek je de lijn?” Voor je het weet is alles onder geplakt en gespoten. Dat vind ik zelf ook geen sterk plan. Daarom pleit ik voor het betrekken van inwoners in het keuze beleid. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Van mijn part doen ze een poll op een van die voor tonnen gerenoveerde websites van ze. En de beleidsbepalers moeten ook contact leggen met de kunstenaars. Bepaalde locaties aanwijzen waar ze aan de slag mogen, hier creatief in zijn. Gezien het formaat van enkele werken in de stad zal dit vast al, maar in veel te kleine mate, plaatsvinden. Ik heb geen idee of met dit plan ik hetgeen waar de mannen het voor doen, het stiekem plakken, nu helemaal verpest, maar beide kampen moeten elkaar iets tegemoet komen.

Ik hoop dat door middel van dat fanatische internet dit misschien wel bij juiste personen op het scherm beland. Het moet toch verdomme niet zo zijn dat als de mannen wat online gooien ik binnen een minuut op de scooter moet zitten om het nog in het echt te kunnen zien. En wie aan Batigol komt, komt aan mij…

Kamp1 Kamp2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s