Blog

All the best to you, Alexsandro de Souza.

Morgenavond om acht uur Nederlandse tijd zal de wedstrijd Coritiba – Bahia plaatsvinden. Een affiche waar ik normaliter niet voor zou gaan zitten. Ik hoop echter morgen wel een redelijke stream te vinden van deze speciale wedstrijd. Het is namelijk het afscheidsduel van de alleskunner Alexsandro de Souza, kortweg Alex.

alex-aykut-kocaman-fenerbahce-nationalturk-0456

Alex is wat Luc Nilis voor mij was bij PSV en József Kiprich bij Feyenoord. Een held bij de rivaal. Een bijzonder intelligente, sympathieke en respectvolle speler. Het absurde is dat deze eigenschappen een soort van verboden zijn bij de club waar hij uitgroeide tot held. Het is dan ook de schuld van deze club dat dit duel niet in Istanbul plaatsvind maar in zijn geboortestad Curitiba. Een equivalent van Gheorghe Hagi aan de overkant van de Bospurus. Wegsturen, terwijl de speler in kwestie al tijdens zijn lopende carrière bij Fener een standbeeld kreeg, het zal voor een groot deel van de normale aanhang een smet op hun geliefde club zijn, voor altijd.

In 2004 kwamen er berichten naar buiten dat Fenerbahçe een nieuwe Braziliaanse aanvallende middenvelder had gekocht, van Cruzeiro, genaamd Alex. Ik moest even op mijn hoofd krabben, dat zal toch niet “mijn/de” Alex zijn. De Souza was één van mijn standaard aankopen in het fantastische Championship Manager. Waarom deze jongen nog niet in de Europese top speelde was mij een raadsel. Ook al vond ik het niet heel erg, nu kon ik hem altijd makkelijk binnenhalen bij de clubs die ik onder mijn hoede nam. Het was wel die Alex en hij was ook echt zo goed.

Bij zijn eerste balcontact wisten de Galatasaray supporters dat hij een groot probleem ging worden. Hij was niet van de bal te krijgen, had een fabelachtige techniek en kon uit alle hoeken en standen (raak) schieten. Elke wedstrijd werd hij beter, de supporters sloten hem snel in de harten. Toen de (verschrikkelijke) laatste man Ümit Özat naar 1.FC Köln vertrok werd hij al snel aanvoerder.

Iedereen is bekend met de sfeer en vijandelijkheid bij de wedstrijden tussen Galatasaray en Fenerbahçe. Hij deed hier nooit aan mee. Waar hij wel aan meedeed was winnende passes en doelpunten tegen ons maken. Hij heeft een gigantisch aandeel in de ongeslagen thuisreeks van Fener tegen Gala. Ik zie de toekomst dan ook rooskleurig tegemoet, zonder dit exceptionele talent gaan wij deze reeks op korte termijn doorbreken. Hij was een gentlemen. Het enige om trots op te zijn voor de niet bloedfanatiek en doorgedraaide eigen aanhang. Nu moeten ze achter tuig als Emre Belözoglu en Volkan Demirel staan, dat lijkt me een barbaarse klus.

341 wedstrijden speelde hij in het Geel Blauw. Hij gaf 136 assists en scoorde 171 doelpunten. Statistieken om je vingers bij af te likken. Toen kwam Aykut Koçaman in de dug-out te zitten als trainer. Deze wist Alex niet in zijn systeem in te passen. Misbruikte hem op een positie, want hij moest hem wel op stellen, bij verlies wees hij met het vingertje naar de Braziliaanse spelmaker. Dit toonde aan wat voor karakterloze vent Koçaman was. Door dit gedoe ontstond er een twee strijd bij Fenerbahçe, bij de bestuursleden, spelers en supporters. Het is onvoorstelbaar maar toen de bom ontplofte tussen de speler en de trainer koos de voorzitter voor de trainer.

Supporters in tranen naar het huis van Alex. Alex ook in tranen bedankte de mensen, maar er was geen weg meer terug. De inmiddels half Turk geworden wondervoetballer ging terug naar huis. Coritiba wilde hem met alle plezier onderdak bieden tot hij geen zin meer had in het spel. Nu 37, twee seizoen en nog een twintigtal goals verder, vind hij het mooi geweest.

Het doet mij zelfs pijn dat dit in Brazilië plaatsvind en niet in Turkije. De Europese velden hebben echt een topper moeten missen. Hij had een hoger podium verdient.

Het ga je goed grote Alex!

Ik hoop dat Fenerbahçe nooit meer zover buiten haar eigen profiel zou scouten, want houden van Fener spelers staat nooit op mijn to-do-list.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s