Blog

De onmogelijke voetbalquiz (?)

Equivalent:

equivalent bijv.naamw.Uitspraak:   [ekwivaˈlɛnt, ekivaˈlɛnt] met een gelijke waarde Voorbeeld:   `’No’ is het Spaanse equivalent van/voor ‘nee’.`Synoniem:   gelijkwaardig

Afgelopen zondag hield ik een tien uur durende marathon achter de Playstation, winterstop hé, met het voetbalspel der voetbalspellen; Pro Evolution Soccer. Door dit soort lange sessie krijg je vanzelf dat je met weemoed gaat terugdenken aan je kindertijd. Tijdens het laatste gedeelte van de marathon was het spel op mijn beeldscherm bijzaak geworden. De kwaliteit van de tegenstander liet dit overigens gelukkig toe. Mijn tegenstander en tevens goede vriend is van Servische afkomst. Dus al snel kwamen de prachtige selecties van de inmiddels volledig opgesplitste Balkan voorbij. Van Siniša Mihajlović tot Robert Prosinečki en van Savo Milošević tot Dejan Savićević.

Na gestart te zijn in de Balkan gingen we al snel de hele wereld over. Is het nou echt mijn leeftijd destijds geweest, dat ik een oneindige lijst kan maken met voetballers waar ik simpel gezegd fan van was? Is het zo makkelijk? Dat verschrikkelijke cliché dat we te pas en te onpas gebruikt zien worden, is in het voetbal toch wel gewoon waar? Vroeger was alles beter.

Ik ga gewoon door met walgelijke clichés uit de kast halen. Geld, belang, mediatraining en maak het rijtje verder maar af maken die mooie sport er niet beter op. Ja we maken nu het tijdperk van de beste twee voetballers ooit mee. Vertel eens eerlijk, wat hebben Cristiano en Lionel buiten hun supertalent om te bewonderen? Helemaal niks, toch? Zlatan is het enig echte lichtpuntje wat we hebben, talent en een eigen persoonlijkheid. We hebben nog een Italiaanse clown natuurlijk die furore maakt naast het veld, maar om mee te tellen moet je toch echt wel een bal drie maal kunnen hooghouden. Als er ooit een trainer is die deze jongen op magische wijze aan de praat krijgt zal ik Super Mario ook noemen.

Dat ik niet alleen ben merkte ik bij het enthousiasme van de deelnemers van het op Sportpreview.nl georganiseerde #SerieAdreamteam. Voetballers uit het verleden weken passie en emotie op. Het liefst zou ik mijn mening ontkracht zien worden. Al geloof ik niet dat het mogelijk is. Aan het begin van dit stuk plaatste ik de definitie van het woord equivalent en wel hierom, als een soort quizje plaatst ik een random lijst van tien prachtige namen en karakters uit het verleden van het voetbal. Aan jullie de vraag, kom maar door met de hedendaagse equivalenten!

  1. Gheorghe Hagi
  2. Zinedine Zidane
  3. Ronaldo (de échte)
  4. Hristo Stoichkov
  5. Frank de Boer
  6. Jay Jay Okocha
  7. Dragan Stojković
  8. Paolo Maldini
  9. Peter Schmeichel (ook de keepers waren beter)
  10. Pierluigi Collina (Zelfs de scheidsrechters!)