Blog

Nederland – Turkije; een voorbeschouwing

De echte voorbeschouwing,

Ik lees de afgelopen dagen veel oppervlakkige en nietszeggende artikelen ter voorbeschouwing van de ‘kraker’ tussen Nederland en Turkije. “We kunnen aan de bak” lijkt de respectvolle conclusie van de Nederlandse pers. Is dat het werkelijke beeld bij dit duel van levensbelang voor beide landen? Zeker niet. In alles proef je de door mij zo gehate mediatraining. De echte mening van de Nederlander is dat dit klusje makkelijk te klaren moet zijn. Terecht? Terecht!

Je zou dit kunnen onderbouwen met het feit dat Turkije niet meer van Nederland heeft gewonnen sinds 1997, dat is wel iets te makkelijk. Er zijn in de tussentijd namelijk vier potjes geweest, twee oefenwedstrijden en het kwalificatie tweeluik voor het afgelopen WK in Brazilië. Daarnaast is het een wedstrijd tussen de nummer vijf van de wereld versus de nummer zesenveertig.

Een nog reëlere optie is belichten dat het voetbal gekke land heel veel problemen heeft. Ik weet niet eens waar ik moet beginnen. Het tijdperk van de huidige Nederlands elftal bondscoach in Turkije? De kampioenenmaker uit Varsseveld die enkel naar Turkije kwam als het in Nederland te koud was. Het tijdperk van zijn opvolger Abdullah Avci? De man die het op charisma verliest van Theo Lucius. Of het omkopingsschandaal in de Turkse competitie wat sindsdien er voor zorgt dat Turkije niet meer speelt in, de in Nederland zo belachelijk gemaakte, Heksenketels? Kunt u een ander land opnoemen waar een speler vlak voor de aftrap het veld verlaat omdat deze dusdanig verbaal met de grond gelijk is gemaakt door de eigen aanhang dat hij niet meer wilt spelen?

Always Terim, als Galatasaray of Turkije het even niet meer weet vallen ze altijd terug op de beste trainer die Turkije bezit. Eeuwig in twijfel getrokken door zijn vermeende gebrek aan tactische kennis, geroemd om zijn kunst van motiveren. Toen voormalig voorzitter van Galatasaray Ünal Aysal Fatih liet kiezen tussen Galatasaray en Turkije na een korte dubbelfunctie, koos de gebruinde trainer voor Turkije. De wonden van het kromzwaard in de rug van de Galatasaray supporters zijn nog steeds zichtbaar. De Turkse voetbalbond is namelijk in handen van de meest gehate man in het Turkse voetbal, Yildirim Demirören. De man die geen sancties uitdeelde aan de clubs die bij het omkopingsschandaal betrokken zouden zijn geweest. Hij verliet zijn “thuis” voor de corrupte zooi bij de voetbalbond. Onacceptabel voor de aanhang van Cimbom.

page_fatih-terim-3939-ayni-golu-yedik3939_306268727

Turken van mijn leeftijd of ouder zouden liegen als ze niet ooit op de tafels stonden, juichend voor spelers van de rivaal. Zoals het in elk land hoort, verdwijnt de rivaliteit als het nationale team aan de beurt is. In Turkije is dat al een hele lange periode niet meer. Zoals eerder vermeld is de vaste keeper Volkan Demirel niet langer een deel van de selectie van Turkije. Het nieuwe slachtoffer moet Emre Belezoglu worden. Voor de Turken, buiten een deel van zijn eigen Fener aanhang, is het niet langer te verdragen dat de middenvelder met een waslijst aan incidenten de aanvoerder is van de nationale trots. De tendens onder de Galatasaray supporters deze dagen is dan ook, prima als Wesley scoort, dat is onze aanvoerder, een respectabele jongen.

Het is een onmogelijke taak voor Fatih Terim om hier een geoliede machine van te maken. Laat dat nou net zijn wat ploegen onder zijn leiding nodig hebben. Je kan op een gegeven moment niet meer strijden met een speler naast je op het veld die twee weken geleden je keel dicht kneep en de ene verwijzing naar de andere over je moeder je richting op schreeuwt.

Arda Turan is ook nog eens geschorst aanstaande zaterdag. Alle drie de geselecteerde keepers hebben niet het niveau en zeker de gewenste ervaring niet voor een wedstrijd van dit kaliber. In de verdediging is niet één speler waar bij een poll onder de bevolking 60% zou scoren. Lood om oud ijzer. De enige verdediger van internationaal niveau, Ömer Toprak, wilt niet meer voor Turkije uitkomen zolang Gökhan Töre geselecteerd blijft worden in verband met het pistool incident, waarbij de verdediger onder schot zou zijn gehouden. Het team staat onder aanvoering van een recidivist. Twee individueel gevaarlijke spitsen, echter samen komen ze er nooit uit. Het supertalent wat langzamerhand aan bekendheid wint Hakan Çalhanoglu start bijna nooit in de basis onder Terim. Zo blijft er weinig over.

Aan de andere kant hebben wij het Oranje van Guus. Ik kan me niet herinneren dat de gemoedstoestand bij het Nederlandse elftal zo snel is omgeslagen. Nog in de zevende hemel was het hele land na het #bestewkooit toen de volgende kwalificatiereeks alweer begon. Armoedig is een goede omschrijving van de wedstrijden tegen IJsland en Tsjechië. Onder aanvoering van Jack van Gelder, die nog boos was omdat hij niet de perschef was van Oranje was geworden, begon het stoelpoten zagen heel snel. Hiddink onder vuur, voor mij een feest der herkenning. Ik roep namelijk al jaren dat Guus niet meer de oude is, hij is verzadigd, op voetbalgebied. Op financieel gebied alleen nog niet, Guus gaat net zolang door tot hij, door gebrek aan ruimte, zijn saldo niet meer kan zien in zijn bank app.

De held durfde zijn lot te verbinden aan de wedstrijd thuis tegen Letland. Gelukkig voor hem had Arjen er zin in. De grote afwezige zaterdag. Robin van Persie is er ook niet bij, als hij de enige afwezige zou zijn had dit nog wel goed uit kunnen pakken voor Oranje, maar het ontbreken van Robben is echt niet op te vangen. Wat zeker lijkt te zijn is dat er in elke linie een eredivisie speler zal starten bij Oranje.

Hiddink

Oranje niet optimaal, Turkije chaotisch. Ik zet in op een open en spannende wedstrijd. Hier zijn twee ingrediënten voor nodig. Oranje moet geen topdag hebben. Turkije moet elf jongens het veld in sturen die beseffen wat er op het spel staat. Een overwinning op Nederland kan het tij doen keren. Een kansloze nederlaag kan het definitieve einde zijn van een tijdperk.

Potentiele XI’s :
Nederland:
Cillessen; van der Wiel, de Vrij, Indi, Willems; de Jong, Sneijder, Clasie; Afellay, Huntelaar, Depay.
Turkije:
Mert; Gönül, Aziz, Balta, Caner; Hamit, Çalhanoglu, Inan, Ekici; Erdinç, Yilmaz
Naïeve Voorspelling      : 2-3
Reële voorspelling          : 2-0

ed03863e431c82191a0f6a706700297e