Blog

Wes & Fev over… Turkije – Nederland

Beste Yordi,

Naar welke wedstrijd heb je gisteravond eigenlijk gekeken? En heb je nog last van je ogen? Volgens mij was ook het voetbal van Turkije niet om aan te gluren. Schare troost, Turkije hoeft zich niet te houden aan een of andere ‘school’.

Wij mogen namelijk geen lange bal spelen (zelfs niet als we moeten winnen, want, kom op man? Dat is toch niet mooi?), wij moeten zo veel mogelijk passes geven om uiteindelijk bij het doel te komen en misschien wel de Hollandse school op zijn toppunt: Dominant (balbezit!!!) voetbal spelen is uiteindelijk belangrijker dan het resultaat. Daar komt nog bij dat wij gisteravond voorzetten aan het geven waren op een spits die er voor rust al uit ging, en na de rode kaart van Martins Indi (nuttige overtreding) per se met vier verdedigers tegenover twee IJslandse spitsen moesten blijven spelen.

Goed, voor mij was het een verloren avond met absurde wissels en een trainer die zijn eigen tactiek niet begreep. Voor wie juich jij trouwens aanstaande zondag? Voor Selcuk Inan of voor Vurnon Anita? Ik juich voor Hakan Calhanoglu (niet te verwarren met de Hakan waarvan jij groot fan was), wat een prachtige voetballer is dat.

Groeten,

Wes

tr1

Goedemiddag Wes,

 

Als iets de wedstrijden van gisteren goed omschrijft is het de huidige weersomstandigheden. De schade aan mijn ogen is beperkt gebleven. Ik stond gisteren zelf op het veld en kon zodanig enkel de tweede helft van Nederland zien.

Ik lees je, terechte, kritiek over de eisen binnen het Nederlandse voetbal. Weet je wat nu het gekke aan deze situatie is, Turkije en Nederland zijn tegenpolen en de één is jaloers op de ander in bittere tijden als deze. Hadden wij maar een Turkse school! Passie, strijd is mooi, voor zondag en tegen de grote der aarde, maar je moet toch een basis hebben om op terug te vallen tegen Letland, Kazachstan en al die andere wonder ploegen? Kromme tenen krijg je van dat welwillende voetbal tegen landen die als ze allemaal hun salaris op een stapel gooien geen fatsoenlijk huis in Amsterdam kunnen kopen. Bijscholing is trouwens het enige wat Turkije zou kunnen redden uit de al een poos ingezette neerwaartse spiraal. Ik kijk mijn hele leven al tegen dezelfde trainers aan in Turkije, dat kan toch nooit goed zijn, ik ben inmiddels bijna 29 hé Wes. Daarnaast zit het hele volk in tweestrijd. We haten massaal de beleidsbepalers, maar voetbal is onze sport en de Nationale ploeg onze trots. Ik was ouderwets hoopvol na de pot in de Arena tussen mijn twee landen. Kan me niet herinneren dat ik zo pessimistisch ben als voor het duel van aanstaande zondag. 

Ik vind het een positieve instelling je vraag over het juichen, jij gaat er nog van uit dat één van beide wat te juichen heeft. Ik twitterde gisteren, de blinde tegen de lamme. (Ik weet dat het andersom is, maar wij spelen thuis en drinken niet). Veel pijnlijker kan je het niet duidelijker maken, gaan staan voor Selçuk of voor Anita, zo ver afgezakt zijn we allebei. Streep de ervaren jongens eens weg bij beide en streep je Memphis weg tegen ons vrijetrappen wonder Calhanoglu, povere ploegjes blijven er over hoor. Nu houdt het al niet over, maar wat te denken van de nabije toekomst…

Of zie jij wel enig toekomst perspectief bij Oranje? Stel Blind verliest zondag, eruit? Zo ja, wie nu weer?

Spreek je Wes

tr2

 

Ha Yordi!

Guus Hiddink als ‘voetbalfilosoof’ van de Turkse voetbalbond, is dat niet wat? Niet meer op het veld laten komen, gewoon intern lekker over voetbal laten lullen. Wat bijscholing voor in die heksenketel van jullie lijkt me geen gek idee, want leuke voetballers zijn er wel.

Dan je vraag over de toekomst van Blind bij het Nederlands elftal. Dat ik veel vertrouwen heb in Blind wil ik niet zeggen, maar Blind afrekenen op één wedstrijd vind ik ook zo gemakkelijk en een tikkeltje naïef. Hij mag het laten zien aanstaande zondag, ik ben in ieder geval erg benieuwd naar het verloop van de wedstrijd tussen twee teams die volledig uit vorm zijn. Welk land is het minst slecht? Wie heeft de meeste spelers die – ondanks het dramatische collectief-  in staat zijn om iets te kunnen creëren?

Nederland moet gewoon winnen, het maakt mij (inmiddels) niet zo gek veel meer uit hoe. Met de kanttekening dat we natuurlijk wel  veel meer balbezit moeten hebben, want het is buitengewoon voortreffelijk om te zien hoe wij 20 keer het spel van links naar rechts verplaatsen en vervolgens het middenveld niet weten te bereiken. Wij zijn balbezit volstrekt aan het misbruiken. Balbezit moet een hulpmiddel zijn voor het zogenaamde aanvallende voetbal, om via de snelste route in de zestien meter van de tegenstander te komen. Balbezit moet niet een speelstijl gaan worden, en daar lijkt het spel van Oranje momenteel op af te stevenen.

Hedwiges Maduro verwoorde het afgelopen vrijdag precies zoals ik er ook over denk: “Al is het met tien man achter de bal en uit een counter.” Maar ja, dat mag niet hè? Dat is niet volgens de Hollandse principes. En nog iets Yordi, onze defensie wankelt in een 4-3-3 systeem (én Klaassen op zes). Een kleine tip voor de Turken, gewoon lekker druk zetten op ‘Gregs’.

Van derde op een WK naar derde in een poule met onder andere Letland, IJsland en Kazachstan. Juichen voor een doelpunt van Letland en een paar dagen later hopen dat Turkije nóg slechter is dan Nederland. Het kan snel gaan in de voetballerij, succes zondag.

Groeten,

Wes

Vriend,

Je dacht Yordi zit nog niet diep genoeg in dat dal, ik noem even de naam van Hiddink. Je weet dat als Turken Guus ziendat ze hun portemonnee opbergen, uit angst dat hij weer geld komt jatten van ons? Nee Guus is een no-go zone voor de Turken na zijn gefaalde praktijken een aantal jaar geleden. Voor de redding van het Turkse voetbal heb ik mijn hoop gevestigd op Turkse voetballers die voornamelijk buiten Turkije actief zijn geweest, zoals Hamit Altintop, of andere hoogopgeleide Turken uit Europa met een passie voor het voetbal.

Bij geen enkel andere nieuwe bondscoach had ik je die vraag gesteld hoor, maar Blind moest al beginnen met een 1-0 achterstand bij het publiek en de analisten. Met zo een start en eventuele uitschakeling gaat het dan hard.

Creëren is niet zo zeer het punt voor Turkije, het afmaken wel. Ik zou het toejuichen om van Wes en KJH Turken te maken, geven wij jullie twee ervaren jongens voor achterin. Over zondag, ik heb werkelijk waar geen idee. Ik kan mij geen wedstrijd herinneren waarbij ik zo in het duister aan het tasten was. Dat maakt het ook wel weer extra leuk. Het kan weleens een hele slechte wedstrijd worden die vol zit met strijd. Hoewel de ervaring met dit type spel in het voordeel van Turkije spreekt, wie weet is dat wel de manier voor dit Oranje.

Bedankt voor je tip, mag alleen hopen voor Nederland dat meneer van der Wiel de wedstrijd vanuit de dug-out bekijkt in Konya. Ik ben zenuwachtig voor een interland, dat is ook wel weer eens fijn. Jij ook succes zondag, niet te veel.

Spreek je binnenkort weer,

Yordi

tr3