Blog

Beste @MikosGouka & @Philip_Schreurs , build some bridges.

Het kan niet anders dan dat jullie ook de recente discussie tussen de data liefhebbers en Mikos Gouka journalist van het Algemeen Dagblad hebben voorbij zien komen, er was namelijk geen ontkomen aan op twitter. Dat is natuurlijk niets nieuws, want zo lang ik beide partijen volg gunt men elkaar het licht niet in de ogen. Voor het gemak generaliseer ik even, want er zijn aan beide kanten uitzonderingen, maar die zijn zeldzaam. Nou ben ik niet vies van ruziemakers in mijn timeline maar dit begint vermoeiende vormen aan te nemen.

Ik weet niet of het daadwerkelijk de crux is, maar een grote oorzaak voor de problemen zeker, denken de waarheid in pacht te hebben, van beide. En waarom? Laat dat nou net een punt zijn wat niet bestaat in het voetbal. Ik vind Burak Yilmaz een goede spits, punt. De hele wereld kan op zijn kop gaan staan en het tegendeel proberen te bewijzen, veranderd niks in mijn waardering van deze doelpuntenmachine. Wat ik een storende factor vind in de benadering, stel dat zijn conversie verhoudingen heel slecht zouden zijn, dan mag niemand het dus een goede spits vinden, durf je dit wel uit te spreken ben je een idioot die blijft hangen in de ‘romantiek’ van het voetbal. Dit is echt net zo bekrompen als prestaties van Depay koppelen aan een aftandse sjaal en een gek hoedje.

2928736

In de voetbalwereld zelf vind ik het een must dat clubs gebruik maken van meetbare waardes om zich te verbeteren. Het is 2015, het is beschikbaar, sommige trainers halen meer rendement uit hun ploegen met deze methodiek. In de journalistiek vind ik dat er voorzichtiger mee omgegaan moet worden. Het is een toevoeging aan het menselijk oog, maar je kan er niet ‘iets’ mee concluderen. In een ideale wereld lees ik met veel plezier een analyse van gerenommeerde journalisten in samenwerking met een rapport van bijvoorbeeld een Catenaccio.

In het voetbal kan het namelijk zo zijn dat de rechtsback gisteren het heel laat heeft gemaakt, een jongen voorzien van een prachtige voorzet. Door de niet ideale voorbereiding is hij in een wat minder vorm dan normaal. Zo kan het dat zijn verkeerd geraakte voorzet, via de hak van een niet oplettende spits tegen het scheenbeen komt van de laatste man, geholpen door een zuchtje wind rolt hij achter zijn eigen keeper.

Het zou mooi zijn als de twee hoofdrolspelers van de meest recente discussie een samenwerking zouden produceren na het volgende tweeluik van Oranje. Dus Philip hup van de ‘zolderkamer’ af en ik verzorg wel een ID voorzien van een leeftijd wat er voor zorgt dat Mikos het serieus gaat nemen. Jullie zouden het niveau van de Nederlandse journalistiek een nodig zetje in de rug kunnen geven en voor de broodnodige vernieuwing kunnen zorgen.

Data1