Blog

FC Astana – Galatasaray. Een dieptrieste cijferlijst voor CimBom, @WesBeuvink keek mee.

Fernando Muslera| 5: Het is nog niet het seizoen van de Uruguayaan. Dat zijn ze niet meer gewend in Istanbul. De betrouwbare sluitpost laat voor het eerst sinds zijn beginperiode af en toe steken vallen. In het duel in en tegen Astana was hem niet veel aan te rekenen, echter oogde het bij vlaggen erg onzeker.

Jason Denayer| 7: Gelegenheidsrechtsback. Het enige lichtpunt dit seizoen. Door omstandigheden belande hij tijdens het eerste Champions League duel tegen Atletico op deze afwijkende positie voor hem. Treurig genoeg is hij zelfs op zijn nieuwe positie vele malen sterker dan zijn collega’s voor die plek in de selectie.

Semih Kaya| 4: Er lijkt een einde te zijn gekomen aan de oneindige krediet van de jonge blonde Turk. Hij is een kind van de club en in potentie een hele goede verdediger. Alleen gaat het te vaak, op cruciale momenten, mis. De aanhang sluit graag een oogje voor de trots van de club, maar met de stijgende druk binnen de vereniging zit er een plaats op de bank aan te komen.

Hakan Balta| 6: De ervaren alleskunner. Recent nog door het tactische wonder van een trainer misbruikt als verdedigende middenvelder. Hij is altijd kalm en stabiel, maar omring door onstabiele collega’s heeft hij het per week moeilijker. Ook gisteren moesten we Hakan betrappen op een grote onnodige fout.

Lionel Carole| 5: Te vaak zichtbaar dat hij overgekomen is van een club uit de Ligue 2. In een goed draaiend elftal heeft deze jongen de potentie om makkelijk mee te komen. Gisteren werd wel weer pijnlijk duidelijk dat we met het vertrek van Alex Telles er een stuk op achteruit zijn gegaan op de linksback positie.

Selcuk Inan| 4: De alibi aanvoerder. Je ziet hem rennen maar je twijfelt of hij daadwerkelijk de bal ook wilt afpakken van zijn tegenstander. Levert gelukkig inmiddels de bal vaak in bij Sneijder. Hij mist Melo achter zich. Omdat er geen vervanging is gekomen moet hij meer in die rol fungeren en dit gaat helemaal fout.

Bilal Kisa| 5: Wat kan je hem kwalijk nemen? Maakt zijn debuut in het miljoenen bal, scoort een mooie goal. Doet zijn best, maar hij kan er niks aan doen dat de trainer niet ziet dat dit niveau onvoldoende is. Wat je hem wel mag en zelfs moet aanrekenen is zijn inzet. Het is onacceptabel hoe nonchalant hij over het veld dartelde. Uiteindelijk kan je zijn goal wegstrepen omdat zijn persoonlijke fout een tegendoelpunt opleverde.

Lukas Podolski| 3: Als de Duitser net zoveel inzet toonde op het veld als hij doet op instagram zouden we er misschien nog wat aan kunnen hebben. Voor de zoveelste keer onzichtbaar. Miskoop, geen onbekende status voor het kind van Keulen.

Yasin Öztekin| 5: Wederom kan de vraag gesteld worden, wat je Yasin kan kwalijk nemen. Een grote factor in de drie bekers van vorig seizoen. Beland op de bank bij de start van het nieuwe seizoen. Heeft de vorm niet meer. Is ongelukkig in zijn acties. Zijn snelheid zorgt altijd voor dreiging maar tegen het nietige Astana kon hij niet één keer een vervolg geven aan zijn loopacties.

Wesley Sneijder| 6: Doet wat hij kan om de ploeg te helpen. De supporters maken zich meer dan ooit zorgen over zijn gelukspeil. Sneijder is een winnaar, omringt door middelmaat. Hoe lang gaat hij dit nog volhouden?

Umut Bulut| 1: Tegen Astana was het niet anders dan de wedstrijden waar hij aan deel mocht nemen in het afgelopen jaar. Umut kan niks meer. Rent als een dolle stier overal achteraan. Zorgt niet voor rust, neemt niks aan, staat nooit op de goede plek, scoort niet. Dit worden nog hele lange weken zonder Burak Yilmaz.

Wissels:

José Rodriguez| 5: De jonge Spaanse middenvelder heeft een veelbelovende start gemaakt. Echter blijft het voor hem net zo moeilijk als voor de andere middenvelders voetballen zonder slot achter zich. Deze jongen heeft net zo weinig verdedigende kwaliteiten als Inan, maar ook hij heeft geen andere keuze dan achter zijn tegenstander aanrennen.

Sinan Gümüs| 7: De hoop in deze donkere dagen. Krijgt belachelijk weinig speelminuten van de trainer. Altijd als hij invalt is hij direct gevaarlijk. Ik riep naar de TV gisteren “Beloon jezelf nou eens!” Hij had een paar minuten nodig om zijn miljoenenploeg op voorsprong te zetten. Echter moesten zijn ploeggenoten het alsnog weggeven.

Sabri Sarioglu| 5: Invalbeurt was te kort om te beoordelen. Zijn plek als rechtsback verloren aan een centrale verdediger.

Astana2

De Trainer:

Hamza Hamzaoglu| 1: Het krediet is op voor de sympathieke trainer. Zonder Europese afleiding en met een gedreven ploeg heeft hij vorig seizoen alle lokale prijzen gewonnen. Een mirakel. Sinds de zomer heeft hij de ene bizarre na de andere beslissing genomen. Al die niet onder druk van het nieuwe bestuur. Hij heeft altijd de steun van het publiek gehad, omdat ook die weten dat het moeilijker werken is met dit armoedige bestuur. Echter heeft het bestuur geen invloed op de tactische keuzes. Als hij daadwerkelijk achter deze keuzes staat is hij gewoon gek. Als hij zich laat misbruiken als spreekpop voor het bestuur heb ik geen medelijden met zijn naderende ontslag. Bruma mocht vertrekken zodat Sinan meer speelminuten kon maken, gebeurd niet. We hadden geen spits nodig, Burak geblesseerd en we spelen nu wekelijks met tien man. Sabri kreeg een gigantische salarisverhoging, plek kwijtgeraakt aan een tiener die een andere positie bekleed. Ik kan nog even doorgaan, maar ik denk dat de essentie duidelijk is. Not good enough.

Astana1

 

De outsider, Wes Beuvink over wat hij gisteren zag:

Vooral in defensief opzicht vond ik Galatasaray gisteren erg zwak. De controlerende middenvelders (voor zover je die nog controlerend mag noemen) veroorzaken grote gaten tussen de twee cv’s en die kunnen dat simpelweg niet aan. Selcuk Inan fungeert in een rol waarin hij niet kan fungeren en de beste centrale verdediger staat opgesteld als rechtsachter, namelijk Denayer. Overigens denk ik dat dit meer zegt over de rest van de defensie dan over Denayer, die gisteren een prima wedstrijd speelde als rechtsback. Aan de bal was het spel véél te traag en zo wist de bus van Astana zich gemakkelijk te parkeren. Sneijder kan je naar mijn mening niets kwalijk nemen aangezien hij de bal nog beter een keer op goal kan schieten dan de bal eeuwig naar Bulut of Podolski (echt heel matig..) te blijven passen. Daarom snap ik het verkopen van Bruma ook niet, hij leek me de enige die van deze aanvallers iets individueel kan creëren. Ook Felipe Melo mis je enorm, zowel voor de defensieve organisatie als voor het winnen van je duels op het middenveld. Misschien Nigel de Jong een keertje benaderen?