Blog

Robin van Persie; van de regen in de drup?

Sinds een aantal dagen zijn er wat geruchten over vermeende interesse van het grote Barcelona inr de nieuwbakken Fenerbahçe-spits Robin van Persie. Sinds het vertrek van Oranje ploeggenoot Sneijder naar Istanbul weet het Nederlandse publiek dat de Turkse sportmedia niet vies zijn van een transferleugentje. Toch besloot het Algemeen Dagblad gisteren groot uit te pakken met het bericht. Ook zij geloven blijkbaar in de interesse in de topscorer aller tijden van het Nederlands Elftal.

De geboren Rotterdammer heeft het zwaar. Dit wordt er niet minder op sinds de periode van start gegaan is in het seizoen 2013 – 2014. In het seizoen daarvoor had RvP besloten dat het tijd werd voor eremetaal in Engeland. Hij verliet na jaren trouwe dienst Arsenal, voor een grote rivaal, Manchester United. Bijna in zijn ééntje maakte hij de formatie uit Manchester in zijn eerste seizoen kampioen. In zijn tweede seizoen moest hij maar liefst 27 wedstrijden laten schieten (voornamelijk door fysieke klachten), in een verder teleurstellende seizoen van United.

hi-res-454922217-robin-van-persie-of-manchester-united-reacts-during-the_crop_north

Het WK kwam echter niet in gevaar, ondanks het veelvuldige blessureleed. Louis van Gaal, de toenmalige bondscoach van Oranje, had besloten dat Robin zijn spits zou worden deze zomer. Een nieuwe bondscoach, wederom het vertrouwen en wat zou blijken een behoorlijk krediet. Ondanks zijn discutabele bijdrage aan Oranje op de momenten dat het ergens om gaat. Er ontstond een onnatuurlijk snelle en vooral hechte vriendschap tussen de oefenmeester en zijn spits. Wie weet met voorbedachten rade, omdat Van Gaal later ook nog zijn clubtrainer zou worden. Samen gingen ze scouten voor Oranje. Natuurlijk geen kwaad woord over elkaar gedurende deze periode.

Op het toernooi zou het deel van de bevolking dat niet achter de keuze voor Robin stond weer eens gelijk krijgen. Hij snoerde dit deel eerst nog heel even de mond met een wonderbaarlijke kopstoot tegen de Spanjaarden. De hechte vriendschap moest dusdanig benadrukt worden dat hij de fantastische voorzet niet beloonde, maar een high-five met zijn trainer. Na deze prachtige act zou de spits weer van het strijdtoneel verdwijnen tot aan de vlucht huiswaarts na een puike derde plek. Echter zou in de tussentijd nog even de nare kant van Robin naar boven komen. Robin wacht op niemand, ook niet als de hele ploeg besluit uit samenhorigheid op de echte vedette Robben te wachten. Robin duldt geen kritiek, dus schoffeerde hij op de nationale televisie Pierre van Hooijdonk in een minutenlang durende toespraak. Hij benadrukte meermaals dat het hem niks deed, deze kritiek. Frappant.

8020

Terug in Engeland ging het normaal van start. Gedurende het seizoen werden de prestaties minder en er ontstond kritiek, steeds meer. Richting het einde van het seizoen kreeg Van Gaal door dat hij op het verkeerde paard had gewed. Dat kan je in Manchester sowieso beter overlaten aan clublegende Sir Alex Ferguson. Toen hij zelf vond dat hij hersteld was van een wekenlange enkelblessure hield zijn trainer hem één wedstrijd 90 minuten op de bank en de daaropvolgende wedstrijd kreeg hij 2(!) hele speelminuten. Zo snel gaat het vaak met Robin; hij was het alweer beu en was de irritatie van zijn hele gelaat af te lezen. Hij moest weg, en snel ook.

United, mede dankzij de rapporten van Louis van Gaal, werkte met plezier mee aan de overgang naar het Turkse Fenerbahçe. De aanhang van de Turkse grootmacht had lang moeten wachten op een aankoop van het kaliber Sneijder zoals de aartsrivaal Galatasaray deed. De beleving en het enthousiasme wat de transfer met zich meebracht was gigantisch. Rijen dik stonden ze voor het stadion te wachten om een glimp van de Nederlander op te vangen. Nieuw hoofdstuk, stapje terug, stijgende lijn in de prestaties. Was de verwachting. Robin bleek wederom niet topfit. In het enorm belangrijke tweeluik met Shaktar voor kwalificatie voor de Champions League, kon hij zijn nieuwe werkgever maar 22 minuten in totaal helpen. Zijn Braziliaanse concurrent Fernandão schoot ook niet uit de startblokken. Alleen pakte de ijzersterke Braziliaanse spits sneller de draad weer op. Zodoende koos de Portugese trainer van Fenerbahçe, Vitor Pereira, voor Fernandão in de laatste wedstrijden. Dit pikt Van Persie niet en doet er niks aan om dit te verbergen. De beelden gingen de wereld over van een niet blije Van Persie bij een doelpunt van zijn nieuwe ploeg. Later volgde zijn bijdrage tijdens de warming-up rondo. De beelden zorgden vooral voor veel hoongelach in Engeland: “Robin is misarable in Istanbul!”.

Eerst moest ik hard lachen om de interesse van Barcelona. Later dacht ik dat het misschien wel een goede oplossing kan zijn. De kwaliteiten heeft hij wel om zich daar staande te houden. Alleen in welke rol? Ik mag hopen dat de inmiddels 32-jarige spits geen illusies heeft dat hij Neymar, Suarez of Messi uit de basis gaat spelen in en bij Barcelona. Hoeveel zin heeft het dan om van bank naar bank te verkassen? Financiële vooruitgaan lijkt mij minimaal, zo niet onmogelijk. Wat te denken van al die duizenden mensen die nog steeds vol trots gehuld in het blauw en geel met de naam Van Persie op hun rug rond paraderen. Het zou perfect in het plaatje wat ik bij Van Persie heb passen, om zijn nieuwe club en vooral die grote aanhang nu al de rug toe te keren. Eigenlijk enkel door een valse start, zonder het een echte kans te hebben gegeven. We gaan het volgen.

Het zal hem uiteraard niks doen, maar er is een reële kans dat na afloop van zijn actieve voetbalcarrière zijn persoonlijke media rivaal en oud-ploeggenoot Pierre van Hooijdonk er beter op staat bij de twee grote volksclubs en dat hij zijn enige Europese eremetaal aan hem te danken heeft.

aqw4yw0dham5v918