Publicaties

Voorbeschouwing: Fenerbahçe – Ajax

Voor Ajax1.nl 20-10-2015

Donderdag treedt Ajax in Istanbul aan tegen Fenerbahçe, een wedstrijd die voor de Amsterdammers geldt als de tweede test in een drukke en zware periode. Zowel voor Ajax als voor de Turken zal het tweeluik bepalend zijn om Europees te overwinteren. Beide teams zijn niet goed begonnen aan de groepsfase van de Europa League.

Miljoenenformatie met opstartproblemen Ajax nieuws Ajax1.nl

Het seizoen van Fenerbahçe gaat voorlopig nog met horten en stoten. Eerst was er de vroege en kansloze uitschakeling in de voorronde van de Champions League tegen Shaktar uit Oekraïne. De teleurstellende uitschakeling werd, deels, goedgemaakt in de laatste voorronde van de Europa League tegen het Griekse Atromitos. De Grieken werden simpel opzij geschoven. Aanvankelijk ging het de nieuwe miljoenenformatie, van de eveneens nieuwe, Portugese trainer Vitor Pereira, in de competitie van een leien dakje. De welbekende problemen met de ontevreden Robin van Persie, de grootste aankoop van de afgelopen zomer, gingen echter hand in hand met tegenvallende prestaties. De eerste grote wedstrijd van het seizoen verloor Fener, net als Ajax deed van PSV, van Besiktas. In de daaropvolgende speelronde werden er twee dure punten verspeeld tegen het nietige Akhisar Belediyespor. In Turkije staat er dan al behoorlijk druk op de ketel.

Gevaar Voorbeschouwing: Fenerbahçe – Ajax

Aan Josef de Souza (Sao Paolo), Simon Kjaer (Lille), Ozan Tufan (Bursaspor), Nani (M.united), Robin van Persie (M.United), Fernandão (Atletico-PR), Volkan Sen (Bursaspor), Sener Özbayrakli (Bursaspor), Fabiano (Porto), Abdoulaye (Porto) en Lazar Markovic (Liverpool) gaf de ploeg uit Istanbul zo’n 42 miljoen euro aan transfersommen uit. De eis aan trainer Vitor Pereira om op korte termijn succes te behalen – en de druk die dat met zich meebrengt – is daarom niet geheel vreemd. Op de twee huurlingen van Porto na zijn dit allemaal potentiële basisspelers. In de praktijk kiest de Portugese oefenmeester hier ook voor, wat als gevolg heeft dat de spelers wat onwennigheid vertonen. Over de te spelen formatie is de trainer nog niet uit. Met een groot aantal centrale middenvelders blijft hij verschillende speelstijlen toepassen. In de meest recente wedstrijd is de trainer weer teruggeschakeld naar 4-4-2, na matige resultaten met 4-3-3 en een 4-2-3-1-formatie. Naast de individuele kwaliteiten van de bij ons allen bekende spelers, vormen de vleugelverdedigers een belangrijk element bij Fener. Zowel de rechts- als de linksachter denkt voornamelijk aan aanvallen en ze zijn hier allebei meer dan eens succesvol in. Caner Erkin, de linkervleugelverdediger, is voorzien van een haarscherpe voorzet en een goed schot.

Kansen Voorbeschouwing: Fenerbahçe – Ajax

Ajax zal zich moeten richten op het centrum van de Turken. Waar de flanken ijzersterk bezet zijn, daar hapert het centrum achterin dit seizoen vaak met de wilde Portugees Bruno Alver en de Deen Kjaer. die altijd wel te betrappen is op een schoonheidsfoutje. Turkse ploegen houden over het algemeen niet van tegenstanders die het tempo hoog houden en snel zijn in de omschakeling. Denk aan het thuisduel van Fenerbahçe tegen het snelle Molde. Er valt voor Ajax zeker wat te halen in Istanbul, als ze de concentratie maar kunnen opbrengen en wegblijven van de fysieke strijd. Fenerbahçe is een hele ervaren ploeg met veel spelers die met één individuele actie het lot van een wedstrijd kunnen doen veranderen. Zo bleek ook uit de laatste test voor de wedstrijd tegen Ajax: een tempo- en inspiratieloos duel tegen promovendus Kayserispor, maar toch gingen de Gele kanaries er met de volle winst vandoor. Een vrije trap op zo’n 20 meter van het doel bleek voldoende voor de 3 punten. Fenerbahçe is momenteel niet in goede doen, maar wees voorzichtig… Ajax is gewaarschuwd.

Mijn voorspelling: 2-2 Voorbeschouwing: Fenerbahçe – Ajax

Yordi Yamali – Wesley in Turkije  Voorbeschouwing: Fenerbahçe – Ajax