Publicaties

Waarom Turkije allang geen voetbalkerkhof van oude vedettes meer is

Voor HP/deTijd 24-10-2015

Het Turkse voetbal kent weinig tot geen geheimen voor Yordi Yamali. Zelf speelde hij in het tweede elftal van Konyaspor en is momenteel het Turkse voetbalorakel uit Diemen – één van de drijvende krachten achter de sympathieke online-voetbalshow FC Afkicken. Waar het is misgegaan? “Geen zelfdiscipline, een hoop papierwerk, geen geduld. En lang leve de lol, dat ook.”  Yordi is een zoon van Muzaffer Yamali, de voormalige Nederlandse en Europese kickbokskampioen, een man die nog in de ring stond tegen de vermaarde Andre Brilleman. Maar zelf had hij meer met een bal.

Yordi Yamali: “Het is de vraag die mij zo’n beetje het meest wordt gesteld. Ben je voor Turkije of Nederland? Makkelijk te beantwoorden. Ook al ben ik geboren in Nederland, de Turkse speelstijl ligt het dichtst bij mij. De strijd, de passie, dat is ook zoals ik zelf voetbal.”

2015-09-06 19:52:40 KONYA - Wesley Sneijder van het Nederlands elftal na afloop van de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije. ANP KOEN VAN WEEL

“Die 3-0 overwinning van Turkije op Nederland stemt meer dan tevreden. Ik zag die niet aankomen, hoewel het Nederlandse voetbal natuurlijk in een neerwaartse spiraal zit. Begrijp me niet verkeerd, ik heb niks tegen het Nederlandse voetbal. Het liefst had ik gezien dat Turkije en Nederland zich allebei hadden gekwalificeerd. En dat kon ook bijna niet anders, met dit nieuwe kwalificatiesysteem. Ik zie het EK met vertrouwen tegemoet. Het is alweer even een tijdje geleden, maar als Turkije meedoet aan een groot toernooi, dan doen ze het ook goed.”

Fenerbahçe – Ajax (1-0)
“Ik ben al mijn hele leven supporter van Galatasaray. Fenerbahçe is de laatste jaren altijd afhankelijk van derden, van scheidsrechters vooral. In 2011 raakten ze betrokken bij een omvangrijk matfixingschandaal, ik geloof dat alle bestuurdersleden zijn gearresteerd. Ze werden twee jaar lang uitgesloten van Europees voetbal, maar die hele zaak dreigt nu toch geseponeerd te worden door het gerechtshof. Al die corruptieschandalen in Turkije hebben een hoge irritatiefactor. Het is één grote theatershow, maar ik kom er niet los van.  Ik heb een druk sociaal leven, maar als Gala speelt zeg ik alles af. Galatasaray is clean.”

“Fenerbahçe-Ajax kijk ik als fanatiek Ajaxsupporter. Ik zit straks ook in de Arena om ze aan te moedigen, aan mij zal het niet liggen. Dat maakt het resultaat des te teleurstellend. Ajax trof ‘Fener’ juist op een goed moment, dacht ik. In de competitie presteren ze echt matig. En dat terwijl Fener echt heeft lopen smijten met geld. Daarom zegt die 1-0 overwinning meer over Ajax dan over Fenerbahçe.”

2015-10-22 22:26:15 Fenerbahce's Robin Van Persie (R) heads the ball next to Ajax' Joel Veltman (C) and Ricardo Van Rhijn during the UEFA Europa League Group A football match Fenerbahce vs Ajax Amsterdam on October 22, 2015 at the Fenerbahce Sukru Saracoglu stadium in Istanbul. AFP PHOTO / OZAN KOSE

Hij vervolgt: “Voorheen had Ajax altijd een geweldige, tactische voorsprong op een club als Fenerbahçe, ook qua tempo. Molde won ook, uit in Turkije. Puur vanuit de omschakeling, daar kunnen ze niet tegen. Maar het was weer jongens tegen mannen. De Ajacied lag op de grond en de Turk liep door.”

Onbegrijpelijk
“De keuze voor Van Persie in plaats van Huntelaar in de spits bij Oranje vind ik onbegrijpelijk. Het is een schande dat Van Persie Kluivert is gepasseerd op de lijst van all time topscorers. Komt natuurlijk ook omdat er tegenwoordig veel meer wedstrijden worden gespeeld. Maar Van Persie mag de veters van Kluivert en ook van Van Nistelrooij niet eens strikken. Zonder Van Persie was het Nederland elftal wereldkampioen geworden, daar ben ik van overtuigd, zowel in 2010 als in 2014. Sneijder en Van Persie liggen elkaar niet, volgens mij. Kijk de beelden er maar op na, Sneijder geeft alle ballen op Robben.”

Ajax' Dutch head coach Frank de Bour gestures during the UEFA Europa League Group A football match between Fenerbahce and Ajax Amsterdam on October 22, 2015 at the Fenerbahce Sukru Saracoglu stadium in Istanbul. AFP PHOTO / OZAN KOSE

“Als ik Ajax zie verliezen van Fenerbahçe denk ik: de koek is een beetje op voor Frank de Boer. Hoeveel respect ik ook voor hem heb, De Boer onderdrukt de creativiteit. Hij staat heel fanatiek langs de lijn, maar kan die passie blijkbaar niet meer overbrengen op zijn spelers. En zijn wissels getuigen ook niet van heel veel inzicht. Altijd dezelfde minuut, altijd dezelfde spelers…”

Fenerbahçe – Galatasaray
“Van Persie versus Sneijder, zondagmiddag om 18.00 uur. De dag begint voor mij een uur of tien ’s ochtends, dan start de Turkse televisie met voorbeschouwingen. Het laatste nieuws, vermoedelijke opstellingen, dat werk. Zo’n dag duurt veel te lang. Maar daar zijn wel trucjes voor, Playstation, Vitesse-Ajax of een serie kijken. Dan gaat de tijd iets sneller. Galatasaray heeft al zestien jaar niet gewonnen op bezoek bij Fenerbahçe. De spanning is groot. Maar ik verzin altijd wel een reden waarom het nu wel gaat lukken. En wat je niet kent, winnen op bezoek bij Fener, mis je ook niet. Het kan een legendarische wedstrijd worden. De matchwinnaar kan een jaar lang gratis uit eten in Istanbul.”

2015-03-08 20:56:23 Fenerbahce's Dirk Kuyt (C) celebrates on March 8, 2015 after a Turkish Sport Toto Super League football match Fenerbahce vs. Galatasaray at the Fenerbahce Sukru Saracoglu Stadium in Istanbul. AFP PHOTO /OZAN KOSE

Winning mood
“Galatasaray won in de Champions League van Benfica. Fenerbahçe was te sterk voor Ajax, ze zijn allebei in de winning mood. Turkije is allang geen voetbalkerkhof van oude vedettes meer. Een voorspelling? 0-3! En Wesley Sneijder scoort twee keer.”

Iedere maand ontleedt Mark van den Heuvel voor HP/De Tijd een sport. Deze maand: voetbal.