Blog

Het tijdperk Hamza Hamzaoğlu. 28 november 2014 – 18 november 2015.

Cesare Prandelli kwam met veel bombarie naar Istanbul, enkele maanden later en diverse traumatische verliespartijen later vertrok de Italiaanse oefenmeester met de staart tussen de benen uit Turkije. Galatasaray voorzitter Ünal Aysal had net het stokje overgedragen aan de tijdelijke voorzitter Duygun Yarsuvat. De assistenten van meneer Yarsuvat, Albayrak en Dürüst kwamen op de proppen met Hamza Hamzaoğlu. Na een succesvolle periode bij het kleine Akhisar Belediyespor en op dat moment assistent trainer van Fatih Terim bij het Turkse elfal. Een man van de club. De supporters hadden hun vraagtekens maar waren allang blij dat de Italiaan Prandelli ontslagen was.

Hamzaoğlu is de ultieme gentlemen. Geen kwaad woord uit zijn mond gedurende de periode dat hij de touwtjes in handen had. Waar kom je ze nog tegen? Geen kritiek op spelers, trainers van de tegenpartij en vooral nooit op de arbitrage. Een perfect uithangbord voor een club met status.

707979

De oefenmeester kreeg een gebroken ploeg onder zijn hoede. Wist wonderen te verrichten op zeer korte termijn. Hij zorgde ervoor dat zijn steunpilaren, Muslera, Sneijder en Yasin Öztekin, weer het vertrouwen hadden wat zij onder Prandelli waren verloren. Hij zette de spelers op de gewenste plek, zonder gekke formaties of beleidsplannen. De spelers deden de rest. Uit een uitzichtloze positie wist hij het kampioenschap en de Turkse beker in de wacht te slepen. Om vervolgens ook op de super cup aan het begin van nieuwe seizoen beslag te leggen. Wonderdokter Hamzaoğlu, waarom bleven de supporters toch altijd twijfelen over zijn kwaliteiten?

De trainer is in mijn ogen volledig debet aan zijn ontslag. Met de week ging hij vreemdere dingen zeggen. Dankzij zijn prestaties werd het, met heel veel tegenzin, gedoogd door de fanatiek aanhang. Zijn stokpaardje was het woord “Balans”. Hij had geen grote sterren nodig, maar Turkse jongens met inzet en clubliefde. Hij hield vast aan zijn ploeg en wees de ene na de andere speler af in de meest recente transferperiode. Iedereen weet dat Galatasaray momenteel niet te diep in de buidel kan tasten, maar het is krankzinnig om te denken dat je als topclub, met Champions League in het vooruitzicht, een seizoen kan beginnen met anderhalve spits. En met een half geef ik Umut Bulut nog teveel credits. Ook een rechtsback was in zijn ogen niet nodig. Clubjongen Sabri was voldoende en kreeg een buitensporige contract opwaardering.

Steun en toe verlaat van de supporters Felipe Melo werd op de laatste dag ven de transferperiode van de hand gedaan. Alex Telles de talentvolle Braziliaanse linksback werd op dezelfde dag met een gekke constructie verhuurd aan dezelfde club als Melo. Portugees talent Bruma werd in een soort gelijke constructie richting Real Sociedad gestuurd. De supporters kregen als uitleg voor de Bruma transfer dat er ruimte moest gemaakt worden voor Turks talent Sinan Gümüs. Echter heeft hij tot op heden nog geen 90 minuten gemaakt in de hoofdmacht en verpietert hij op de bank. Waar ook Belgisch supertalent van Manchester City, Jason Denayer, vaker zit dan de supporters wensen. Het vermoeden dat Hamzaoğlu zo min mogelijk buitenlandse spelers gebruikt werd telkens gevoed door zijn beslissingen.

Het doemscenario werd werkelijkheid. Nummer één spits Burak Yilmaz raakte geblesseerd. Week in week uit hebben de supporters de haren uit de koppen getrokken tot ze net zo kaal waren als de spits in kwestie. Dit was een schande voor een grootmacht als Galatasaray. Meermaals verdedigde hij de spits in de pers. Gisteren viel hij de supporters zelfs aan, “we negeren alle kritiek die zij uiten op de sociale media kanalen. Wij hebben meer spelers als Umut nodig, die altijd 100% geven”. Menigéén sloeg zijn hoofd stuk op zijn toetsenbord bij het aanhoren van deze teksten. Volgens de geruchten heeft hij geweigerd een verlanglijst aan spitsen in te leveren voor de aankomende transferperiode. Dit was de druppel voor het huidige bestuur. In goed overleg hebben ze besloten per direct uit elkaar te gaan.

Het blijft een vreemde situatie om een succesvolle coach op deze manier te zien vertrekken. Het ontslag is in jubel stemming ontvangen bij de supporters. Echter zijn we pas op de helft in mijn ogen. De huidige voorzitter Dursun Özbek, die de baan van Yarsuvat op 23 mei jongstleden over heeft genomen, denkt momenteel zijn eigen posities gered te hebben. Het tegendeel is waar. De waslijst aan leugens, zijn gebrek aan charisma en kennis van zaken zijn Galatasaray onwaardig. Ondanks de vreemde situatie waar de club nu in zit, het ontslag van Hamzaoğlu zal gezien worden als prestaties van de supporters. Nu zullen de supporter  verder gaan en besluiten om niet te rusten voor Özbek ook van het strijdtoneel is verdwenen. Het is tijd om door te pakken.

resized_1a542-1633_tur_picture_20150511_5295967_5296335