Blog

Beste Arjen Lubach,

Beste redacteur van de AVROTROS,

Hartelijk dank voor jouw mail met de vraag of ik een keer te gast wil zijn bij Moltalk, het praatprogramma over Wie is de Mol..? Je schrijft dat Moltalk vanaf volgend seizoen niet meer slechts via internet, maar op NPO1 te zien is, direct na Wie is de Mol. Gefeliciteerd met de promotie! Je legt vervolgens ook nog uit wat het programma Moltalk precies inhoudt. Dank daarvoor, maar de kans is klein dat ik ga langskomen. De reden staat hieronder.

Op 1 mei 2012 stuurde ik een bericht naar de makers van Wie is de Mol. Omdat ik een groot fan was van het programma en vond dat er iets meer moest gebeuren met de enorme buzz ten tijde van de uitzendingen, had ik een plan. “Ik heb een idee,” schreef ik aan de eindredacteur, “Mag ik volgend jaar niet een WIDM-talkshow presenteren om de uitzendingen heen? Met gasten, oud-deelnemers, tussenstanden, publieksreacties?” Ze reageerden dolenthousiast. Van het concept van een talkshow naar aanleiding van een spelprogramma hadden ze nog nooit gehoord. De eindredacteur verwees me door naar jouw werkgever, de AVRO, want de omroep was verantwoordelijk voor alle secundaire activiteiten rond het programma.

Een half jaar later zat ik dan ook aan tafel met de mensen van de AVRO, jouw voorgangers, zeg maar. Ook zij waren erg enthousiast over mijn plan voor ‘Moltalk’. In eerste instantie hoopte ik dat het programma op televisie zou worden uitgezonden, meteen na de uitzendingen, maar dat bleek onhaalbaar op korte termijn. Zodoende werd het een programma op internet. Dat maakte mij niet uit, ik was allang blij dat mijn wilde idee werkelijkheid zou worden.

Je snapt dat het allemaal low-budget moest. Daarom werd Moltalk geen talkshow in een studio, maar kwamen we terecht in een gezellig souterrain aan de Heregracht in Amsterdam. Ik kreeg een bescheiden vergoeding als presentator, want zoals Clemens van der Grinten – jouw baas bij de AVRO – meermalen zei: “Mocht het allemaal een succes worden, dan kijken we weer verder.” Ook was er geen geld beschikbaar voor het verzinnen van het concept, maar hier gold eveneens: “we praten wel weer verder als het aanslaat.” Zo presenteerde ik twee jaar lang met veel plezier Moltalk, een talkshow met oud-deelnemers, oud-presentatoren, internetpolls, tweets en speltheorieën van fans.

Vorig jaar rond deze tijd werd ik weer gebeld door Clemens. Moltalk was in die paar jaar dat we op internet bezig waren een groot succes gebleken, we konden doorgroeien naar een echte studio, steeds meer zoals ik het ooit voor me zag. Omdat ik inmiddels in die periode een eigen televisieshow had moest ik mijn rol als presentator voor dat jaar afstaan aan anderen. Ik wenste mijn vervangers veel succes en op Twitter schreef ik: “Ben blij dat mijn geesteskind in goede handen is.” Clemens sloot ons telefoongesprek af met de woorden: “Dan hebben we volgend jaar wel weer contact over het nieuwe seizoen.”

Dat contact is er nooit geweest. Tot ik een paar weken geleden jouw uitnodiging ontving om te gast te zijn in de uitzending, begeleid door een paar zinnen informatie over wat ik kan verwachten en wat het programma inhoudt. Niemand van de AVRO heeft me van tevoren gebeld en laten weten dat Moltalk eindelijk naar televisie gaat.

In de veronderstelling dat er een vergissing is begaan, werd er deze week contact gezocht. Misschien was er een volledige nieuwe ploeg op het programma gezet en was de ontstaansgeschiedenis onduidelijk geworden? Dat bleek niet zo te zijn. Clemens van der Grinten is nog steeds degene die verantwoordelijk is voor Moltalk. Tijdens een telefoongesprek werd hem gevraagd hoe hij mijn rol als bedenker, ontwikkelaar en eerste presentator van het programma nu zag, nu het eindelijk de kinderschoenen was ontgroeid? Hij haastte zich te zeggen dat ik nergens aanspraak op kan maken. Moltalk is enkel en alleen van de AVRO en het programma wordt inmiddels gewoon door anderen gepresenteerd. Een vergoeding voor het NPO1-waardige plan is niet aan de orde (dat was overigens nooit mijn insteek) en ook de standaard ‘naar een idee van…’-credit is wat Clemens betreft absoluut uitgesloten.

Beste redacteur, toen ik Zondag met Lubach ben gaan maken, heb ik bewust een groep mensen om me heen verzameld van wie ik weet dat ze geen dubbele agenda hebben. Op die manier werk ik het liefst, met sympathieke en eerlijke mensen die elkaar dingen gunnen. Ik weet uit ervaring en verhalen dat er in de televisiewereld veel mensen zijn die zelf weinig oorspronkelijk ideeën hebben en dus de voorkeur geven aan de makkelijke, maar achterbakse manier van televisie maken. Ik kan niet anders dan concluderen dat Clemens van der Grinten een totaal andere visie heeft op fatsoen.

Uiteraard weet jij als redacteur natuurlijk niets van bovenstaande gang van zaken, maar ik wilde het toch even uitleggen. Dus, terugkomend op jouw vraag of ik aankomend seizoen een keer te gast wil zijn, kan ik kort zijn: ik kom graag meteen de eerste aflevering, op 2 januari, maar alleen als de AVROTROS vijfduizend euro overmaakt naar KIKA, Clemens van der Grinten tijdens de live-uitzending in de eerste minuten aan tafel komt staan en mij een bescheiden bos bloemen overhandigt, met de woorden: “Namens de AVRO hartelijk dank voor uw frisse idee waar we nog jaren mee vooruit kunnen, meneer Lubach.”

Ik hoor het wel,

Shine bright like a diamond, Arjen.

Beste Arjen Lubach,

Ik volg u niet op de sociale media, ook niet op de televisie. Ik haal mijn entertainment van het internet, uit andere landen. Helaas op discutabele manier, er is helaas geen andere manier. Ik denk trouwens dat wij op dat gebied niet zoveel verschillen, daar straks meer over.

U bent succesvol en succesvolle mensen uit de media zijn onmogelijk te mijden. Let wel ik ben geen tegenstander of hater, ik bedoel gewoon te verklaren hoe ik als niet volger toch weet dat u een tv-programma presenteert en op welke manier ik bij uw openbare klacht richting de mensen achter Wie is de Mol ben gekomen. Ik vond het een prachtig epistel. Toch zou ik als ik de reacties van uw fans lees een beetje angstig van ze worden. De gang van zaken die u voorschotelt zijn natuurlijk niet goed te praten, niet netjes.

Echter lijkt iedereen in dit verhaal te vergeten dat het slachtoffer geen haar beter is dan de daders, toch? Of heb ik het helemaal verkeerd? Volgens mij is uw succesvolle tv-programma één op één overgenomen van de Amerikaanse televisie. Ik wil uw redactie hier even vrijpleiten, want de onderwerpen worden natuurlijk wel door hun bedacht en zullen hier vast heel veel onderzoek naar doen. U bent ook niet de eerste in Nederland die een soortgelijk programma tracht te maken. IK denk dan altijd, als je niet aan het niveau van Amerika kan tippen, blijf er dan lekker van af. Daar zullen we het dan maar een andere keer over hebben, als u dat leuk vindt natuurlijk.

Met dit in het achterhoofd zou ik al twijfelen of ik de medewerkers van Wie is de Mol aan de schandpaal zou moeten nagelen, maar ach dat ben ik. Nu gaat het inhoudelijk om het concept van een succesvol programma voor- en nabeschouwen. Dat ken ik ook. Doen ze namelijk al jaren in Amerika. Ver voor de genoemde datum uit 2012. Dit maakte uw punt natuurlijk nog sterker in de ogen van de mensen die het allemaal niet zo volgen.

Met naam en toenaam in een openbaar Facebook bericht. Iedereen moet weten dat de medewerker in kwestie u belazerd heeft. Is dit echt nodig als al je successen op TV gepikt zijn uit het Amerikaanse. Omdat u net wat meer van deze tijd bent dan medewerkers van de NPO. Ik zie de pitch al voor me, na een enthousiast begin even pauzeren, de vergaderruimte scannen. Niemand reageert, “Yes ze hebben het allemaal nog niet gezien!” en door.

Het mooie is dat ik aan het einde ben beland en het mij echt geen donder uit maakt. Ga vooral zo door. Ik hoop alleen dat die arme Clemens van der Grinten dit leest en zijn schouders kan ophalen na het lezen van je publieke bericht en de sloot aan reacties van je sekte. Clemens van der Grinten als je dit leest, je kan mij altijd bereiken ik zal je gratis en voor niks op de hoogte houden van de ontwikkelingen op de Amerikaanse tv, ik wil geen credits en zeker niet op de aftiteling, naar idee van.

Ps. Ik heb de foto bij dit stukje van internet gejat, maar denk niet dat je daar wakker van zal liggen.