Blog

Mijn wekelijkse frustraties met de Bundesliga Highlights op @FOXSportsnl

Voor Engeland is er het paradijs der samenvattingshows, Match of the Day. Voor Nederlanders is er voor de La Liga nu een initiatief van de zingende commentator Sierd de Vos. Voor Italië zijn er hele goede twitteraars (@SanderJonkman, @ReonBoeringa, @WillemHaak) met gratie Gods een potje via Eurosport en voor de rest moeten we samenvattingen zoeken. Voor Frankrijk is Jean-Paul op de wereld gekomen en Turkije moeten jullie via mij doen. Blijft de Bundesliga over, hét strijdmiddel van FoxSports om het Internationale pakket aan de man te krijgen. (Los van de slinkse kosten, je bent een dief van je eigen portemonee als je alleen Eredivisie neemt). Het is een pover maar prachtig strijdmiddel en daarom heb ik wekelijks zoveel vragen.

 
Ik heb Sportschau niet van huis uit meegekregen, en los daarvan heb ik ook weinig behoefte aan Duits geschreeuw in mijn huiskamer. Omdat ik één van die twee gekken in die kelder ben die wekelijks de zes top-competities in de gaten aan het houden is voor de voetballiefhebbers, die geen genoeg kunnen krijgen en qua buitenlands voetbal niet worden verwend in Nederland. Ben ik aangewezen tot de Bundesliga highlights van Fox voor de wedstrijden die ik niet live kon zien.

 
Toen de samenvatting van Bayern was afgelopen wilde ik jubelend twitteren, want: Geen Dortmund als tweede! maar Köln – Leipzig. Echter is er ook dit seizoen niks veranderd aan de verdeelsleutel van het programma, twee (te) ruime samenvattingen en de overige wedstrijden in een flits. Dat is in mijn ogen onbegrijpelijk. Als er iets is waar Jean-Paul en ik (bijna) een moord voor zouden doen zijn het wedstrijdbeelden. Dan bezit je alles en doe je er dit mee?

 
Ik zal even opsommen wat er mis mee is in mijn ogen. In het huidige format is een presentator niet nodig. Waarom moet de kundige Pascal Kamperman vermelden dat we nu HSV – Bayern gaan kijken, als dat het enige is wat hij er over vertelt? Waarom wordt er niet naar de inhoud gekeken van wedstrijden en dat de maatstaf te laten zijn voor hoeveel aandacht de wedstrijd krijgt? Bayern speelt ook weleens een zaad partij, waarom 20 minuten daaraan spenderen en bij de 3-3 van Frankfurt en Hertha alleen de doelpunten laten zien? Je zou er voor kunnen kiezen om de commentatoren bij de beelden wat meer diepgang te laten brengen, alleen is dit een onmogelijke taak bij zulke korte samenvattingen. Het meest absurde punt is nog wel, waarom mag deze show maar een uur duren? Waarom dit absurd is? Omdat FOX best moeite heeft met de programmering te vullen. Weten jullie wat er direct na de Bundesliga Highlights begint? De Bundesliga Highlights! En daarna? Jullie raden het al.

 
Er is voor, achter de schermen en in de commentator hokjes zoveel kennis en liefde voor de sport aanwezig. Ik denk dat wij bij FC Afkicken hebben aangetoond dat er weinig grotere vak idioten bestaan dan commentatoren. Zet (bijvoorbeeld) Mark van Rijswijk neer als presentator, doe daar een gast of gasten bij. Maak keuzes op basis van inhoud, schakel na de wedstrijd terug naar de studio, behandel de wedstrijd enzovoort. Het is niks nieuws, maar oh zo nodig in het Nederlandse sportaanbod wat betreft de buitenlandse competities.