Blog

Rize het Waterloo van Cocu?

Zondagavond, Rize, Noord-Oost Turkije. Na een zwaar bevochten punt in de stadsderby met hulp voor de Nederlandse technische staf uit zeer verrassende hoek. De linksback Hasan Ali Kaldırım stond op en verrichte een klein mirakel met zijn spel. Goed om te weten dat Hasan Ali, liefkozend HAK genoemd, de minst favoriete spelers is van de supporters. In de slotfase van het teleurstellende duel, in de media veelvuldig de slechtste derby van het afgelopen decennium genoemd, begonnen de supporters de naam van voormalig trainer Ersun Yanal te scanderen. De spelers toonde veel inzet, een duidelijke signaal richting Cocu. Toch lijkt, buiten de selectie en staf, iedereen het er over eens, hoe eerder Cocu vertrekt, hoe beter.

Cocu moet tevreden geweest zijn over de inzet van de basisspelers afgelopen maandag. In Rize start hij met dezelfde elf spelers. Een kapitale fout van Cocu. Zoals gezegd kreeg het duel tegen Besiktas een zeer negatieve stempel. Fener behaalde het punt grotendeels door een zeer matige tegenstander. Een trainer behoort dit te kunnen constateren. Het lukt de Nederlandse staf niet om de zwaktes binnen de eigen selectie vast te stellen. De zwakke backs, het gewissel met de keeper, het totale gebrek aan voetbal op het middenveld en het blijven opstellen van Aatif. De Marokkaanse flankspeler die zich moeilijk staande zou houden in een duel onderin de Keuken Kampioen Divisie.

De eerste dertig minuten op het veld was het aftasten voor beide ploegen. Zonder een doelpoging. Ayew zorgde voor een opleving door een bal met zijn dijbeen van dichtbij op de paal te plaatsen. In plaats van een startsein voor een betere periode van de ploeg van Cocu, bleek dit het punt waarna Rizespor in ruim tien minuten gehakt maakte van de Turkse grootmacht. Een prachtige 1-0 van Muqiri, enkele minuten later stift Umar over keeper Harun en weer enkele minuten later gaf Samudio de genadeslag uit een corner. Bij alle drie de tegendoelpunten was het uitgerekend Hasan Ali Kaldırım die een negatieve hoofdrol opeiste.

Net als in de wedstrijd tegen Besiktas wacht Cocu lang met ingrijpen. Tot twee keer toe is het Aatif die het eerste het veld verlaat. Dit keer direct na rust. Je vraagt je af waarom een speler waar Cocu zelf blijkbaar ook over twijfelt in deze uiterst belangrijke periode mag blijven starten. Bij een terugkeer van Cocu in Nederland zullen de voetbal inhoudelijke vragen niet gesteld worden, helaas. Waren dit zijn beste elf spelers? Lopen er helemaal geen talentvolle voetballers rond? Dat Dick Advocaat geen talenten aan het licht bracht is voor niemand een verrassing. Dat het onder de vorige voorzitter onmogelijk was om je nek uit te steken voor jong talent weten wij ook. Ik twijfel niet over de intentie van Cocu en zijn staf. Een ontslagpremie is niet vervelend maar dat is nooit de inzet geweest dit avontuur. Als je dan begint aan een project waarom kies je er dan voor om ten onder te gaan met verveelde middelmaat op het veld?

In de laatste vijfenveertig minuten hield de gepromoveerde thuisploeg eenvoudig stand. De spelers toonde geen strijd meer. De kansen op de 4-0 waren groter dan op een eventuele aansluitingstreffer. Nog wel een veel zeggende wissel van Cocu in de tweede helft. Benzia is sinds zijn komst veruit de beste speler op het veld. Eljif Elmas is het grootste talent binnen de selectie. In plaats van nog een aanvallende poging te wagen en het defensieve blok op het middenveld op te breken beslist de Eindhovenaar om de twee aanvallende middenvelders voor elkaar te wisselen. Het blijft 3-0.

Nu is het taak aan de voorzitter om te beslissen. Blijft hij achter zijn keuze van afgelopen zomer staan of laat hij zijn oren hangen naar het volk en de media? Na zeven wedstrijden wist de trainer zeven punten te verzamelen. Fener staat op een veertiende plaatst. De punten zijn het probleem niet, maar het gebrek aan progressie.